joi, 19 iunie 2008

Parisul Medieval ...“ Cat de urat pare Parisul atunci cand il revad dupa o absenta de un an. Cum te sufoci in aceste cotloane intunecate, inguste, reci, umede si neplacute pe care le numim strazile Parisului! Te poti gandi ca te afli intr-un oras subteran, in asa fel e de grea atmosfera, asa profund e intrunericul! “ – Vicomte de Launay, 1838 Istoricul Shelley Rice in cartea ei “ Parisian views “ declara ca “ in prima parte a sec.XIX majoritatea parizienilor priveau strazile orasului ca fiind murdare, ticsite si nesanatoase … Strazi acoperite cu noroi si pline de baraci, umezeala si mirosuri grele, imprimate cu semnele saraciei, pline de gunoaie si deseuri lasate de sistemul de canalizare inadecvat, defectuos sau inexistent … “

Primul sistem de canalizare a fost construit in jurul 1200: era alcatuit din troci la vedere aflate in mijlocul drumului pietruit. Acest sistem a contribuit la raspandirea bolilor precum ciuma. Primul sistem subteran a fost construit in 1370 si trecea pe sub Rue Montmartre. Reteaua de canalizare s-a extins incet de-a lungul a 400 de ani. Desi datorita faptului ca zona de actiune era destul de restransa si invechirea lor a ramas o problema a orasului.

“ Parisul are un alt Paris sub el; un Paris al canalelor; care are propriile strazi si intersectii, pietele si fundaturile sale, artere si circulatii … “( Les Miserables , Jean Valjean II,cap.1)

“ … cea mai mare risipa a Parisului, exceptionalul sau dezmat, nebunia sa, orgia sa, revarsarea sa cu aur, manifestarea sa, luxul, magnificenta ii este canalizarea “ (Les Miserables , Jean Valjean II,cap.1 )

Lumina care patrundea in oras devenise o adevarata problema pentru parizienii care simteau ca aerul orasului era apasator. Istoricul Daniel Roche spunea ca strada decidea natura constructiei si nu vice versa, strazile inguste si proasta sanatate aveau o legătură indisolubilă.
O serie de fotografii au fost facute in asa fel incat viitoarele realizari ale lui Haussmann sa fie apreciate. Charles Marville si alti fotografi indrazneau si “ masurau “ Parisul medieval, siturile istorice inainte sa fie demolate sau restaurate. Puteau fi considerate propaganda, dar si produse antreprenoriale, aceste imagini minunat detaliate, din Colectia Monsen care a devenit un reper pentru fotografia arhitecturala si adevarate suveniruri a istoriei Parisului.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna! Am de scris o lucrare despre Paris in Evul Mediu. Lucrarea trebuie redactata in limba franceza. Vreau sa te rog daca ai materiale in format electronic, in franceza, despre acest subiect, sa mi le trimiti. Adresa e-mail: orhidee78@k.ro
Multumesc si bafta cu blogul tau...