sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Arondisment 1 ( partea a 8-a )


Pictura de Claude Monet 1867


13. SAINT GERMAIN L'AUXERROIS
Adresa : 2 place du Louvre, 1er
Metro : Louvre-Rivoli
Orar : zilnic 8 am - 7 pm
Intrare : libera
Pe vremea cand Luvrul inca era palat roial, Saint-Germain l'Auxerrois ii era biserica . Atragea in mod special pe cei de la curtea regala, curtezanele, oameni ai legii si ai artei.
Prima biserica a fost construita la inceputul sec. XII si era cunoscuta sub numele de Saint-Germain-le-Rond. Clopotnita este singurul element care mai supravietuieste din acea perioada ( desi mai tarziu a primit o renovare gotica )
Biserica a fost reconstruita la sfarsitul sec. XIII, apoi in sec. XV a fost largita, primind infatisarea pe care o are si acum.
Cel mai cumplit punct din istoria bisericii a fost in 24 august 1572, clopotele au rasunat, anuntand sustinatorii Caterinei de Medici, Margaretei de Guise, Charles IX, si viitorul Henri III sa lanseze macelul a mii de protestanti ( calvinisti )care fusesera invitati la celebrarea casatoriei dintre Henri de Navarre cu Marguerite de Valois.
In timpul revolutiei franceze biserica a fost jefuita de mobilier si folosita drept depozit pentru provizii si pentru a adaposti o statie de politie.
Are un impresionant turn care adaposteste un clopot din sec. XII si este singurul de origine romanica supravietuitor.
In interior biserica are 78 m de vitralii, incluzand rozarii din perioada renascentista. Are o impresionanta orga comandata initial de catre Louis XVI pentru Saint-Chapelle.
Sculptura meticuloasa a stranelor paznicilor sunt uimitoare, bazate pe designul lui Le Brun din sec. XVII. In spatele acestora se gaseste pictura din sec. XV si un panou in spatele altarului de origine flamanda.
Multe persoane cunoscute sunt inmormantate aici, inclusiv sculptorul Coysevox si arhitectul Le Vau.

Niciun comentariu: