sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Baba au Rhum


Baba au Rhum
Prajitura foarte renumita in Paris si in mai toata Franta, inmuiata in rom si umpluta cu frica.
Denumirea inseamna " femeie batrana , baba " - a fost inventata in Franta in 1835 sau chiar si mai devreme.
Originala Baba a patruns in Franta in sec. XVIII via Alsacia si Lorena. Acest fapt se datoreaza lui Stanislas, regele exilat din Polonia. Cu toate acestea legenda care ii atribuie crearea prajiturii " Baba au Rhum " lui Stanislas este falsa. Larousse Gastronomuque sustine ca Stanislas a avut ideea de a inmuia o Kugelhopf uscata ( prajitura destul de similara cu baba , destul de cunoscuta in Alsacia-Lorena cand ajunsese el ) in alcool.
O alta versiune sustine ca atunci cand Stanislas a adus inapoi o baba dintr-una din calatoriile sale se uscase. Nicolas Stohrer , unul din patiserii lui a rezolvat problema adaugand vin de Malaga, sofron, stafide uscate si crema.
Courchamps sustine ca in 1839 descendentii lui Stanislas serveau baba cu o sosiera care continea vin Malaga amestecat cu lichior Tanaisie.
Nicolas Stohrer a urmat-o pe fiica lui Stanislas Maria Leszczynska la Versailles ca si patiserul ei in 1725 cand s-a casatorit cu Regele Louis XV si a fondat propria lui patiserie in Paris in 1730.
Unul din urmasii lui a avut ideea propriu zisa de a folosi rom in 1835.
Mai tarziu reteta este rafinata prin faptul ca se amesteca romul cu sirop aromat de zahar.
In 1844 fratii Julien, patiser renumit in Paris a inventat savarina care este inspirata de " Baba au Rhum " dar este imbibata cu un altfel de amestesc alcoolic.
Baba a fost mai tarziu adusa la Napoli de catre bucatari francezi si a devenit o specialitate napoletana sub numele de babà sau babbà.
( STOHRER - Pâtissier - Traiteur - 51, rue Montorgueil - 75002 - Paris )

Niciun comentariu: