duminică, 22 februarie 2009

Les Puces ( Pietele de antichitati din Paris )

Istoric : Totul a inceput acum 2 secole de la obiceiul celor saraci de a cauta in gunoaiele orasului pentru a gasi unele obiecte mai de valoare si de a le vinde mai departe. Erau numiti " crocheteurs " sau culegatori. Termenul mai romantic atribuit lor era " pêcheurs de lune " sau pescarii lunii, din cauza faptului ca porneau in cautare de obiecte pe timp de noapte.
Multi din ei isi instalau standuri temporare in interiorul zidurilor Parisului, in cartiere saracacioase dar din cauza numarului mare de hoti de buzunare, erau alungati inafara zidurilor la Clignancourt, Montreuil, Vanves, etc.
Cea mai faimoasa piata de antichitati din Paris este cea de la Porte de Clignancourt, in mod oficial numita Les Puces de Saint-Ouen ( Puces = purici ).
La un moment dat standurile s-au inmultit si atrageau clienti iar cu timpul marfa vanduta culeasa din gunoie a devenit una mai de calitate ( de colectie si antichitati )
In anul 1885 autoritatile din Saint Quen au facut o semnificativa imbunatatire a pietei prin pavarea si salubrizarea strazilor, marcand prin aceste actiuni inceputul oficial pentru piata de antichitati. Cateva zone au fost desemnate drept zone oficiale de piata si o taxa trebuia platita pentru a se putea instala un stand acolo.
Pietele se tot inmulteau, au devenit tot mai mari : Romain Vernaison a transformat terenul pe care il detinea intr-o serie de baraci acoperite - asa s-a nascut Piata Vernaison. Un albanian pe nume Malik a cumparat un restaurant pe strada Jules Valles si a transformat cladirea in 100 de standuri - formand Piata Malik. Piata lui Biron s-a format in anul 1925, cu 2 siruri de standuri si este cunoscuta drept una din cele mai scumpe.


Aici se gasesc de la timbre, fotografii vechi, bijuterii, obiecte de arta din sticla, ceramica, carti vechi, discuti pana la mobilier.

Sfaturi :

  • este de preferat dimineata pentru a veni aici deoarece spre dupamasa devine foarte aglomerat si deja in jurul orei 12-13 vanzatorii incep sa isi impacheteza marfa
  • este indicat sa negociati


Harta Piata Saint - Quen

Un comentariu:

Bogdan Nemes spunea...

Superb!!! :)
doar sa ai destui bani sa iei ce-ti place.... :D